Naslednja postaja: Kanarski otoki

Super destinacija – Kanarski otoki. Na zadnje, ko sem potoval z letalom, je bilo decembra 2015 – v Romuniji. Vse skupaj se zdi že tako daleč… No, s skupino prijateljev smo se odločili, da končno obiščemo priljubljene Kanarce. Kaj si ogledati, kako potovati po otoku, kje bivati in predvsem kakšni stroški me čakajo – to so vprašanja, ki si jih pred potovanjem zastavlja marsikateri popotnik. Spisano se nanaša na otok Tenerife.

1. Kanarski otoki – kako in od kje tja?

Ryanair nudi iz nam najbližjih letališč najugodnejše lete na Kanarske otoke.
Ryanair nudi iz nam najbližjih letališč najugodnejše lete na Kanarske otoke.

Kar zadeva potovanje na Kanarske otoke, boste iz nam bližnjih letališč tja najugodneje poleteli iz Benetk ali Bologne z Ryanairom. Sicer imate v ceni letalske vozovnice vključeno zgolj osebno oziroma ročno prtljago, a bo ta za en teden ravno dovolj. Letalska vozovnica bo zelo ugodna če boste zanjo odšteli manj kot 100 EUR oziroma nekje do 120 EUR. Iz Bologne lahko poletite tudi na četrti največji otok Kanarcev – Lanzarote in drugi največji otok – Gran Canaria. Do navedenih letališč vas lahko ugodno pripelje slovenski nizkocenovni prevoznik GoOpti. Če vas gre na pot več skupaj, bo zagotovo najcenejša izbira prevoz z lastnim avtom. Uredite si le ustrezno rezervacijo parkirnega prostora na letališču.

2. Kje bivati?

Daleč najcenejša oblika bivanja na kanarskih otokih je najem apartmaja. Skupaj smo odšteli 292 EUR (73 EUR na osebo) za sedem nočitev v apartmaju – to res ni veliko. Na hitro vržem oko na cene povprečno ocenjenih hotelov in mi je takoj jasno, da ceneje ne bo šlo skozi. Tudi preko AirBnb portala ne. Če načrtujete torej dopust na Kanarcih, potem če se le da, načrtujte s celo družino ali manjšo skupino prijateljev.

3. Kako potovati po otoku?

Najboljši način za raziskovanje Tenerifov, je zagotovo najem avta (rent a car). Gre za majhen otok, ki ga lahko obkrožite v približno dveh urah normalne vožnje (beri: po predpisih). Ne samo, da bo za vas najcenejše prevozno sredstvo, ampak boste z njim tudi najbolj fleksibilni. Zraven ponudb, ki jih najdete na internetu v večini primerov povsod predlagajo ponudnika za najem avta. Ampak nikar ne naredite te napake. Najverjetneje ga boste krepko preplačali. Pri najemu vozila je pametno biti previden predvsem pri zavarovanju. Kakšna je odbitna franšiza? Kaj točno imate vse zavarovano pri vozilu? Lahko vozilo, ki ga najemate vozi kdorkoli iz skupine ali samo določena oseba? To so vprašanja, ki jih morate zastaviti agencijam/ponudnikom in odgovori, ki jih boste prejeli vam v večini primerov ne bodo všeč, saj vas bodo “lupili” za vsako malenkost. Predlagam vam, da se obrnete na Cicar. Gre za uradnega ponudnika za izposojo vozil na Kanarskih otokih in je med najugodnejšimi (če ne celo v večini primerov najugodnejši). V večini primerov vam pravzaprav nudijo vse kar rabite za brezskrbni najem vozila. Pogosto brez vrtoglavih doplačil. Za en teden najema vozila smo plačali 142 EUR oziroma 35,5 EUR na osebo. Smešno poceni. Primerjali smo sto in enega ponudnika, pa jim nihče ni prišel tako blizu z vsemi dodatnimi zavarovanji. Seveda je pa to cena samo za najem. Gorivo boste plačali po porabi.

4. Nekaj iz mojega programa

Gora Teide - Kanarski otoki
Gora Teide – Kanarski otoki

V sedmih dneh imam v načrtu kar nekaj ogledov. Žal ni dovolj časa, da bi vam razkril vse, ponujam pa droben vpogled v “program”. 🙂

Gora Teide je s svojimi 3.718 metri nadmorske višine najvišja zemeljska točka v Španiji. Nahaja se ravno nekje na sredi otoka, je pa hkrati pravzaprav vulkan. Približamo se mu lahko zelo blizu – plača se zgolj gondola, ki je tako hitra oziroma se tako hitro dvigne, da nekateri za sekundo ali dve celo izgubijo zavest. Morda se sliši komu grozno, ampak naj vas to ne prestraši. Koliko vulkanov v življenju pa boste oziroma ste že obiskali? 🙂 Teide ne nudi le vulkana. Tu je tudi astronomski observatorij, ki velja za enega izmed večjih na svetu. Možno si ga je ogledati v spremstvu vodnika.

Loro in Siam park – Loro park je verjetno eden najbolj zanimivih živalskih vrtov v Evropi, ki ponuja ogled izredno raznolikih vrst živali iz vseh koncev sveta. Je zagotovo ena izmed treh najbolj popularnih lokacij na samem otoku in zanjo si je vredno vzeti cel dan časa. Čaka vas ogromno šovov, v katerem sodelujejo živali zato je še toliko bolj primerna predvsem za družine z otroci. Siam park je neke vrsta “nadgradnja” prej opisanega parka. Gre za ogromen vodni zabaviščni park; mnogi so mnenja, da celo največji v Evropi. Ampak ta zabava ne pride tako poceni. Za kombinirani celodnevni vstopnici (en dan v Loro parku in en cel dan v Siam parku) boste odšteli nekaj malega več kot 50 EUR za odraslo osebo. Tripadvisor sicer pravi, da jamči za najnižjo ceno (49 EUR), a sem se sam raje odločil kupiti drugje (Attraction Tickets Direct), kjer je v ceni obeh vstopnic vključen tudi manjši obrok.

Loro park - živalski vrt, ki vas bo impresioniral.
Loro park – živalski vrt, ki vas bo impresioniral.

Piramide Guimar – Na spletu lahko veliko preberemo o tem, da naj bi bile med arheologi te piramide kar nekakšno jabolko spora. Nekateri pravijo, da gre za šest piramid, spet drugi, da so se oblikovale na podlagi zbiranja oziroma odlaganja kamenja na enem mestu in gre pravzaprav za kamnite terase. Kakorkoli že, ker so zgrajene iz črnih vulkanskih kamnin, bodo verjetno zanimive za pogledati. Verjetno bom tam dobil še najbolj preverjene informacije. Nahajajo se pri vasi Guimar od koder tudi njihovo ime.

Plaža Les Teresitas – vidimo jo na ogromno slikah povezanih s kanarskimi otoki. Skoraj bi lahko rekel, da je prepoznavni znak, ampak naj ne bi skrivala nič posebnega. Edina posebnost (tako pravijo) je njen – pesek. Prihaja iz Afrike in je pravzaprav umetno napravljena plaža.

Kanarski otoki
Kanarski otoki – plaža Playa de Las Teresitas

Kanarske otoke vsekakor priporočam družinam, vsem mladim in predvsem tistim, ki želite biti na svojem dopustu aktivni. Poleg obiska raznih parkov, so idealna destinacija za ljubitelje surfanja in vse, ki bi se to radi naučili, potapljanje (morda celo za šolo potapljanja), ribolov, kolesarjenje in druge številne destinacije.

5. Cena dopusta

Če v tem trenutku seštejem vse stroške (letalo, prevoz z GoOpti, nočitve, rent a car, vstopnice v Loro in Siam park), sem na nekje 260 EUR. Ampak potujemo štirje skupaj. Realno me bo vse skupaj s hrano in pijačo po žepu udarilo od 350 do 400 EUR, kar pa se mi za sedem dni sploh ne zdi veliko. Če boste potovali v paru, verjetno kakšnih 150 EUR več, a bo tudi to še vedno ugodno. Če potegnem vzporednico – z enakimi stroški bi se soočil, če bi za en teden odpotoval na dopust v južno Dalmacijo. Ampak to ni Dalmacija. To so Kanarski otoki, ki skrivajo precej več kot le čudovite plaže in vroče dni.

2 komentarja

  1. Priporočam še ogled Masce enkraten razgled in če boste imeli srečo boste lahko v morju videli delfine, orke. Cca 2-3 ure.
    Zanimova in vredna ogleda je plaža hipijev v La Caleti. Parkirate in potem peš. Videli boste kako in na kakšen način živijo, še 5 min peš dalje pa enkratna plaža za skok v morje.
    Ne pozabite na ogled Hudičeve soseske (Barranco del infierno), ki se zaključi s slapom. Cca 2,5 h za tja in nazaj. Vstopnina 8 e. Prej je potrebno preveriti, če je odprto.
    Ja. Loro park je enkraten. Pa tudi precej komercialno usmerjen. Čas si je potrebno dobro razporediti, če hočes videti vse.

    1. Gospa Alenka, hvala za komentar in predloge. Nekaj je že vključeno v program, nekaj bom pa zagotovo še raziskal. Hvala še 1x. 😉

Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja