Hotel

Nasvet: Kako izbrati hotel in kje ga rezervirati?

Znanci, prijatelji in sodelavci se pogosto name obrnejo za pomoč pri iskanju ugodnih ponudb za potovanja in dopust. Skozi pogovor z njimi ugotovim, da večina prisega zgolj na rezervacije preko spletnega portala Booking.com (ponudnik namestitev tipa hotel, apartma, hostel…). Prav zaprav sem na nek način presenečen in se hkrati sprašujem ali ima Booking.com res tako močno uveljavljeno ime in blagovno znamko pri nas, da ljudje sploh dobro ne raziščejo vseh možnosti, ki se jim ponujajo? Portalov za primerjavo cen med ponudniki kot sta na primer HotelsCombined in Trivago pogosto sploh ne poznajo. Tudi AirBnb jim je neznanka ali pa do njega gojijo veliko nezaupanja.

Hotel, hostel ali najem stanovanja?

Hostel je sicer zelo ugoden tip namestitve, a boste v marsikaterem pogledu zato prikrajšani.
Hostel je sicer zelo ugoden tip namestitve, a boste v marsikaterem pogledu prikrajšani.

AirBnbju in drugim podobnim portalom ne bom posvečal preveč pozornosti, ker lahko marsikaj o tem izveste v že spisanem prispevku tukaj. Hostli so ponavadi najcenejša oblika nastanitev – predvsem na račun bivanja večje skupine ljudi v sobi, brez lastne kopalnice in toalete. Te so ponavadi v skupni rabi z vsemi gosti. Namenjeni so predvsem mladim popotnikom in skupinam, ki iščejo le “žimnico” za spanje. V kolikor želite nekaj več zasebnosti, morda vključen tudi kakšen obrok, je veliko bolj ustrezna izbira hotel. Tudi udobje, varnost in sama opremljenost v sobah je precej boljša. Hotel priporočam predvsem družinam z otroci, parom, posameznikom, ki potujejo sami.

Na kaj paziti pri rezervaciji?

Bodite pozorni na več stvari – oceno namestitve, mnenja gostov, ki so tam že bivali, kaj vse je vključeno v ceni, lokacija, kakšni so pogoji odpovedi rezervacije… Cena seveda igra pomembno vlogo, a naj ne bo ključni faktor. Razmislite kaj vse si boste v kraju ogledali in kakšni so vaši nameni obiska. Boste nočili zgolj ker potujete mimo ali načrtujete ogled znamenitosti v mestu? Kakšne so logistične povezave? Vam hotel ali hostel nudi možnost kakšnih dodatnih storitev, kot je na primer pranje perila? Takšne stvari veliko pomenijo – sploh če načrtujete, da se boste v kraju oziroma namestitvi zadržali dlje časa. Iz mnenja uporabnikov, ki so tam že bivali boste lahko razbrali kaj so prednosti hotela in kaj njegove hibe. Da boste dobili kar se da jasno sliko vam svetujem, da si pomagate tudi s spletno stranjo TripAdvisor. Uporabniki se pogosto kar razpišejo o svojih izkušnjah.

Če imate v ceni namestitve vključen zajtrk, je to za velik plus.
Če imate v ceni namestitve vključen zajtrk, je to za velik plus.

V  osnovi sicer iščete namestitev za počitek oziroma nočitve, a če je v ceni vključen tudi obrok (zajtrk), je to zagotovo velik plus. Ni ga boljšega kot zjutraj pojesti obilen zajtrk in se odpraviti na raziskovanje okolice s polnim trebuhom. Na ta račun boste privarčevali tudi kakšen evro. Če v izbrani namestitvi omogočajo možnost brezplačne odpovedi, je to samo še dodaten plus za vas – nikoli ne veste kaj vam lahko na poti prekriža vaše načrte in če lahko v zadnjem hipu odpoveste rezervacijo brez dodatnih stroškov, je to zelo dobrodošla možnost.

Kako do ugodne ponudbe?

S primerjavo ponudb med različnimi ponudniki lahko včasih izredno ugodno pridete do namestitev višjega cenovnega razreda.
S primerjavo ponudb med različnimi ponudniki lahko včasih izredno ugodno pridete do namestitve višjega cenovnega razreda.

Kje opraviti rezervacijo? Pravega odgovora ni. Ne omejujte se zgolj na Booking.com. Nič kolikokrat se mi je že zgodilo, da sem isti hotel pri drugih ponudnikih našel po ugodnejši ceni. Uporabite primerjalnike cen kot so HotelsCombined, Trivago, Momondo (slednji nudi tudi zelo ugodne rezervacije letalskih vozovnic) in spletne strani kot so Agoda in Hotels.com. Hitro boste ugotovili, da se cene od strani do strani razlikujejo. Včasih za enak znesek na drugem portalu pridete celo do precej bolje ocenjene namestitve ali celo namestitve višjega cenovnega razreda. Vsi portali oziroma ponudniki nudijo zelo podobne pogoje rezervacije z raznimi dodatnimi storitvami.

Nikar ne spreglejte tudi teh člankov:

Karierna priložnost; postanite del ekipe Qatar Air... Qatar Airways v svoje vrste vabi nove obraze Qatar Airways - trenutno najboljša letalska družba na svetu vam ponuja izjemno priložnost. Postanete lahko del njihove družbe oziroma ...
“City pass” – vse kar morate ved... Tisti, ki pogosto potujete v večja mesta, ste se skoraj zagotovo že srečali z raznimi programi ugodnosti, ki jih nudijo lokalna turistična združenja in organizacije. Pogosto njihov...
Quickie: Zakaj potujem z GoOpti? Najprej naj povem, da tole ni komercialni zapis ali oglas ampak moje osebno stališče. Skoraj vedno ko potujem sam ali v dvoje se poslužim prevoza, ki ga ponujajo pri slovenski nizk...
Popotovanje.si nasvet: Kako ostati povezan v tujin... Dejstvo je, da danes že skoraj vsi mobilni operaterji nudijo neke naročniške pakete, ki za popotovanje vključujejo toliko in toliko prenosa podatkov v tujini, pa pogovorov v tujini...

Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja