TOP5: Chiang Mai (Sever Tajske)

Za Tajsko bi lahko rekel, da je ena tistih dežel, ki jo enostavno moraš vsaj enkrat v življenju obiskati, če ne vsaj še enkrat ali dvakrat več. Sicer izredno turistično popularizirana, a v sebi vseeno skriva še ogromno zanimivosti, ki so še tako izkušenem popotniku neraziskane. Leta 2015 se mi je odprla idealna priložnost za ogled Tajske, ki pa sem jo “razbil” na dva dela. Enega v stilu raziskovanja in iskanja pustolovščin na severu, drugega (krajšega) v poležavanju na belo-peščenih plažah otoka Ko Phi Phi na jugu.

Chiang Mai – prava mala oaza miru

Veliko popotnikov svoje potovanje začne v Bangkoku. Ne me narobe razumeti – ima marsikaj pokazati. Od adrenalinskih voženj s tuk-tuki po nabito polnih ulicah, do znamenitosti in palač, ki vam bodo jemale sapo. Ampak ne izgubljati preveč časa tu. Odrinite na sever ali jug. Ni važno. Eni strani se boste srečali z neokrnjeno naravo in pustolovščinami, na drugi z ogromno mini otoki in belo-peščenimi plažami, ki dajejo vtis pravega paradiža.

1. Chiang Mai boste našli na severnem delu Tajske. Leži slabih 700 km stran od Bangkoka, do njega pa boste najhitreje prišli z letalom po zares smešno nizkih cenah (sam sem odštel za letalsko vozovnico 25 EUR z letalsko družbo Thai Air). Samo mesto Chiang Mai (v istoimenski provinci) še vedno daje vtis zgodovinskega središča. Je popolno nasprotje Bangkoka – vse deluje sproščeno, odprto ali kot bi američani rekli “stress-free”. Na ulicah boste srečali veliko menihov, ki tam iščejo svoj mir in stik z velikim Budo. Ljudje so odprti, prijazni in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.  Je tudi eno izmed boljših izhodišč za raziskovanje skrajnega severa, obisk naselja dolgovratk, velikega belega templja in drugih zanimivosti.

5. Večer tajskega boksa – Muai thai

Ogled tajskega boksa v živo vam bo od adrenalina pognal kri po žilah.
Ogled tajskega boksa v živo vam bo od adrenalina pognal kri po žilah. (foto: moj lasten arhiv)

Če je obvezen ogled česa, je to ogled pravega tajskega boksa v živo. Dvoboje si lahko ogledate praktično vsak večer. Predstavljajo se lokalni mladi upi in tudi profesionalni borci iz celega sveta. Tipična tajska, skoraj filmska scena v prostoru z ringom v sredini, soj luči, bližina bara – tako nekako bi na hitro opisal cel prostor. Nikar se ne pustite opehariti na vhodu. Poskusili vam bodo prodati dražje vstopnice, a jih nikar ne kupite. Pridite dobre pol ure pred prvim dvobojem, vzemite najcenejše vstopnice in se usedite le korak ali dva od ringa. Nihče vas ne bo “ganjal” ali kontroliral, vi pa boste borbo doživeli skoraj iz prve vrste. Najpogumnejši se boste pomerili še v stavah. Vrhunsko.

4. Zlati trikotnik

IMG_2517

V celodnevnem izletu za katerega boste odšteli vsega 25 EUR (prevoz, vstopnine, vodič, kosilo), boste poleg Chiang Raia in dolgovratk, videli tudi “Golden triangle” oziroma zlati trikotnik. Gre za tromejo med Tajsko, Laosom in Mjanmarom, kjer so včasih tihotapili ogromne količine opija. Danes je vse skupaj le še spomin na zgodovino, ki ga Tajci s pridom izkoriščajo za turizem. Vožnja po reki s čolnom in hiter skok v Laos bo kot nalašč predvsem za predstavnice nežnejšega spola. Čaka vas namreč mala zakladnica stojnic s torbicami. Če boste kupovali, pa en kratek nasvet – če boste plačali 20% odstotkov cene, ki vam jo sprva ponudijo, ste naredili dober nakup. V nasprotnem primeru so vas najverjetneje “oželi”. 🙂

3. Chiang Rai

Veliki beli tempelj v Chiang Reiu (od Chiang Maia oddaljen le nekaj ur vožnje)
Veliki beli tempelj v Chiang Reiu (od Chiang Maia oddaljen le nekaj ur vožnje) (foto: moj lasten arhiv)

Chiang Rai je mesto, ki je zagotovo najbolj znano po svojem belem templju (Wat Rong Khun). Bel je zato, ker naj bi simboliziral Budino neomadeževanost. Zanimivo je, da so povsem blizu njega postavili še eno zgradbo v barvi zlata – barva, ki simbolizira človeško željo po dobrinah in premoženju. Sama stavba naj bi bila bitje, katerega zlati del predstavlja telo, beli deli (elementi) pa um. Ideologija stavbe je prevlada uma nad materialnimi dobrinami.

 

Zlata stavba, ki kar vleče poglede nase.
Zlata stavba, ki kar vleče poglede nase. (foto: moj lasten arhiv)

2. Naselje dolgovratk

Naselje dolgovratk - sicer sprav deluje zelo pristno, a vam hitro postane jasno, da stopajo v koraku s časom.
Naselje dolgovratk – sicer sprav deluje zelo pristno, a vam hitro postane jasno, da stopajo v koraku s časom. (foto: moj lasten arhiv)

Ogled naselja dolgovratk na meji z Mjanmarom je res nekaj posebnega. Kljub temu, da ne skrivajo življenja v koraku s časom, še vedno svoja telesa krasijo z dolgimi medeninastimi obroči – nakitom na vratu in kolenih. Bil sem presenečen koliko ti obroči tehtajo. Nekoliko ležerno sem se pripravil, da bom primerek prijel v roke, a me vodič hitro opozori naj raje čvrsto zagrabim obroč. Tehtajo tudi do dvanajst kilogramov. Začetki tega seveda segajo v zgodovino. Ženske so z njimi poudarjale lepoto in položaj.

1. Kuharski tečaj – Asia Scenic cooking school

Zelenjava, ki jo najdemo na tržnici je res sveža - le nekaj ur pred mojim prihodom na tržnico je bila še v zemlji.
Zelenjava, ki jo najdemo na tržnici je sveža – le nekaj ur pred mojim prihodom na tržnico je bila še v zemlji. (foto: moj lasten arhiv)

Ena izmed najbolj “kul” stvari, ki mi bodo ostale v spominu na tem potovanju je zagotovo tečaj tajske kuhinje. Sprva sem bil nekoliko skeptičen tako, da sem se odločil za 4-urno verzijo tečaja (20 EUR), a ko ga je bilo konec, mi je bilo pravzaprav žal, da si nisem privoščil celodnevne možnosti (25 EUR). Vse skupaj se začne zjutraj, ko te organizatorji poberejo z njihovim organiziranim prevozom kar pred tvojim hotelom. Le nekaj minut vožnje in že sem v skupini popotnikov iz celega sveta (Avstralije, Francije, Japonske, ZDA) s katerimi bom preživel naslednjih nekaj ur in se skupaj učil priprave pravega tradicionalnega Pad-thaia. Nekaj navodil preden odhitimo na tržnico, kjer nas bodo naučili izbrati prave sestavine za jedi (pomladanski zavitek in Pad-thai).

Moj pomladanski zavitek. Mentorica ga je opisala kot najlepšega v skupini. Kakšna čast... :)
Moj pomladanski zavitek. Mentorica ga je opisala kot najlepšega v skupini. Kakšna čast… 🙂 (foto: moj lasten arhiv)

Vsak dobi svoj predpasnik, svoje delovno mesto in se skozi navodila vodje uči priprave prave tradicionalne tajske hrane. Nove sestavine, novi okusi in nove jedi. Ne le, da se boste ob učenju tajske kuhinje veliko zabavali, še posebej če imate tako zabavno učiteljico kot je bila moja; spoznali boste tudi en kup novih znancev s katerimi lahko spletete prave prijateljske vezi. Če boste kdaj v Chaing Maiu, vam vsekakor svetujem udeležbo na tečaju. Uradno stran šole najdete TUKAJ. Srečno in dober tek! 😉

Utrinek iz sole kuhanja from Popotovanje.si on Vimeo.

Nikar ne spreglejte tudi teh člankov:

Kanarski otoki (Tenerife) – TOP5 O mojem programu raziskovanja Kanarskih otokov sem se razpisal že slab mesec nazaj. Zdaj, ko sem videl Tenerife (Kanarski otoki) lahko samo še rečem, da so presegli moja pričakovan...
Mojih TOP5 že opravljenih potovanj Verjetno ste že v kakšnem izmed prispevkov, da so bila zadnja leta kar se tiče potovanj, zame zelo dobra. Tudi za letos ne kaže nič drugače. V tem zapisu bom z vami delil mojih TOP...
Popotovanje.si – mojih TOP5 na seznamu želja... Vsak popotnik si zelo hitro izoblikuje seznam za svoja najbolj želena potovanja in destinacije. Ne morem reči, da sem prepotoval ogromno, prav tako pa ne malo. Dovolj, da vem kaj m...
London – mojih TOP5 Dolgo časa je bil na mojem seznamu zelo visoko city break v Veliki Britaniji - Londonu. Letos sem ga končno spravil pod streho. Za čas mojega obiska, ki je trajal tri cele dni, sem...

Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja