London, Big Ben

London – mojih TOP5

Dolgo časa je bil na mojem seznamu zelo visoko city break v Veliki Britaniji – Londonu. Letos sem ga končno spravil pod streho. Za čas mojega obiska, ki je trajal tri cele dni, sem si sestavil odličen urnik, s katerim sem videl praktično vse glavne znamenitosti in uspel obiskati muzeje, galerije in celo glasbeni show – neke vrste muzikal; Thriller. Slednji naj bi bil eden najboljših v Londonu. Več o mojem urniku bom zapisal drugič, ko bom pripravil primer, kako maksimalno izkoristiti čas v Londonu, če tja odhajate samo za nekaj dni.

TOP5: London

London je ena izmed svetovnih metropol mestnega turizma in ena izmed destinacij, ki jo je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju. Slovenci imamo to srečo, da lahko tja pridemo hitro, z dobrimi povezavami iz naših in bližnjih letališč, predvsem pa poceni. Ker gre za ogromno mesto je ponavadi tako, da si ne uspemo ogledati vsega.

Sem ljubitelj muzejev, zgodovine, glasbe in športa, zato vam razkrivam mojih TOP5 stvari, ki so presegle moja pričakovanja in name naredile neverjeten vtis.

5. mesto: Narodna galerija

Narodna galerija - verjetno ena izmed najboljših umetnostih galerij v Evropi. Primerna tudi za laike v umetnosti.
Narodna galerija – verjetno ena izmed najboljših umetnostih galerij v Evropi. Primerna tudi za laike v umetnosti.

Daleč od tega, da bi bil ljubitelj umetnosti. Ne pritegne me, me nikoli pravzaprav ni posebej fascinirala, ampak sem rekel, da dam priložnost. In dejansko moram reči, da mi je bila celo všeč. V roke so mi porinili avdio vodič, ki je bil zame brezplačen (zahvaljujoč London city pass kartici) in tako sem lahko kot popoln laik v miru prisluhnil “ozadju” vseh umetniških del, ki si jih lahko ogledaš v galeriji. Super je, ko ti nekdo razlaga, kaj je bistvo slike in kaj je želel z njo ustvarjalec sporočiti. Naenkrat postane vse skupaj zanimivo in resnično sem užival tisto uro in pol, ki sem jo preživel tam. Če ste ljubitelj umetnosti ali pa ne – vsekakor vam svetujem, da si utrgate uro ali dve časa ter si z avdio vodičem ogledate galerijo.

4. mesto: Tower bridge

Eden izmed prepoznavnejših simbolov Londona z zelo zanimivim interaktivnim muzejem. Sprehodili se boste lahko tudi po steklenem mostu in pod seboj opazovali pešce in promet. Zabavno.
Eden izmed prepoznavnejših simbolov Londona z zelo zanimivim interaktivnim muzejem. Sprehodili se boste lahko tudi po steklenem mostu in pod seboj opazovali pešce in promet. Zabavno.

Ali ste vedeli, da je gradnja tega zahtevnega mostu trajala kar 8 let in da je v času njegove gradnje svoje življenje izgubilo kar 10 mož? Skozi muzej in interaktivno razstavo o enem izmed najbolj prepoznavnih simbolov Londona boste spoznali številne zanimivosti o tem pravem arhitekturnem presežku v času gradnje. Most je še danes v uporabi, v glavnem pa služi kot pravi magnet za turiste iz vsega sveta. Omeniti velja, da je v neposredni bližini mostu (nasproti podzemne postaje London Bridge) mala “hiša groze”, ki  naj bi bila najbolj strašljiva atrakcija v Veliki Britaniji. Vsekakor vam priporočam ogled obojega skupaj. Morda bolje, da tisti s slabšimi živci in srcem izpustite hišo groze. Res je strašna…

3. mesto: Shakespeare globe

Shakespeare globe - rekonstrukcija gledališča največjega angleškega dramatika
Shakespeare globe – rekonstrukcija gledališča največjega angleškega dramatika

Tudi nek ljubitelj književnosti nisem. Ampak kljub temu ne morem mimo dejstva, da je Shakespeare globe (replika njegovega slavnega gledališča) zares fantastična in obiska vredna znamenitost v Londonu. Ne le, da gre za odlično rekonstrukcijo, je hkrati tudi edina stavba v Londonu, ki ima dejansko celotno streho narejeno iz slame, gledališče pa je v osnovi iz lesa. Skozi zgodovino gledališča, kakšno je bilo včasih življenje tam in kaj so sploh bistvene značilnosti, vas popeljejo odlični vodiči, ki imajo majhne in strnjene skupine. Dobite občutek, da se vam res posvetijo. Temu dodajte še nekaj tipičnega angleškega humorja, pa boste imeli super poučno uro s kančkom zabave. Celo kraljica sama gledališče ob nekaj priložnostih obišče in si ogleda predstavo. Sicer jih v zimskih mesecih ni zunaj zaradi nizkih temperatur, jih je pa zato več (2x dnevno) poleti. In tudi vstopnice za same predstave niso tako drage. Za dve do tri ure uživanja v gledališču boste odšteli od 10 funtov oziroma od 13 EUR naprej. Vsekakor ena “must see” znamenitost. Priporočam.

2. mesto: Churchill war rooms

Človek, ki je zaznamoval obdobje prve in še posebej druge svetovne vojne. Vse o njegovem življenju pred, med in po drugi svetovni vojni.
Človek, ki je zaznamoval obdobje prve in še posebej druge svetovne vojne. Vse o njegovem življenju pred, med in po drugi svetovni vojni.

Že naslov vam pove vse. Gre za prostore, ki jih je Churchill še pred začetkom druge svetovne vzpostavil kot nekakšen krizni center v primeru napada na Anglijo oziroma v primeru vojne. En teden po tem, ko je bila gradnja končana, se je začela druga svetovna vojna. Pričanja njegovih tesnih sodelavcev in vpogled v njihovo dnevno življenje v času vojne vas bo ganilo. Sam muzej je razdeljen na dva dela. Prvi del govori o samem skrivališču in vojnih sobah od koder je Winston dajal pomembne ukaze ter koval strategijo, drugi pa je v celoti namenjen njegovemu življenju od malih nog pa vse do smrti. V dobri uri ali dveh boste z avdio vodičem dodobra spoznali njegovo življenje in pomen njegove vloge v nedavni zgodovini. Zares eden boljših muzejev, ki sem jih obiskal. Priporočam predvsem ljubiteljem zgodovine.

1. mesto: Glasbeni show – Thriller

Thriller - velja za enega najboljših glasbenih šovov v Londonu. Za vstopnico boste odšteli okoli 45 funtov (okoli 58 EUR)
Thriller – velja za enega najboljših glasbenih šovov v Londonu. Za vstopnico boste odšteli okoli 45 funtov (okoli 58 EUR)

Od kar sem v New Yorku obiskal muzikal “Rock of ages”, sem velik oboževalec tovrstnih predstav. Ko sem se pred odhodom odpravljal v London, sem od marsikoga prejel namig, da je pa ogled ene izmed predstav v Londonu skoraj “a must”. Glede na visoko ceno vstopnice (glejte komentar pod zgornjo sliko), sem bil kar skeptičen ali naj jo kupim ali ne. Še dobro, da sem poslušal občutek in jo kupil. Predstava je fantastična. Popelje vas skozi celotno življenje “kralja popa” od malih in vse do njegovega tragičnega konca. Še bolj me je impresioniralo to, da v predstavi nastopa imitator Michaela Jacksona, ki mu je na las podoben, še celo glas ima skoraj identičen med tem ko je plesna koreografijadih jemajoča. Ogledal sem si jo tik pred odhodom domov in bil je zares “grand finale” veličastnega Londona, ki ga bom gotovo kmalu zopet obiskal. Tega ne smete zamuditi. Ceno vstopnice preverite na več različnih lokacijah. Lahko je drugačna za nekaj funtov, a bistvenega prihranka ne pričakujte. Toplo, toplo priporočam.

Nikar ne spreglejte tudi teh člankov:

New York (ZDA); mojih TOP5 New York. Big Apple mu tudi pravijo. Dolgo časa je bil ena izmed mojih najbolj želenih destinacij. Dosegel je pravzaprav to, da me danes večja mesta skoraj ne impresionirajo več. D...
Mojih TOP5 že opravljenih potovanj Verjetno ste že v kakšnem izmed prispevkov, da so bila zadnja leta kar se tiče potovanj, zame zelo dobra. Tudi za letos ne kaže nič drugače. V tem zapisu bom z vami delil mojih TOP...
Popotovanje.si – mojih TOP5 na seznamu želja... Vsak popotnik si zelo hitro izoblikuje seznam za svoja najbolj želena potovanja in destinacije. Ne morem reči, da sem prepotoval ogromno, prav tako pa ne malo. Dovolj, da vem kaj m...
Kanarski otoki (Tenerife) – TOP5 O mojem programu raziskovanja Kanarskih otokov sem se razpisal že slab mesec nazaj. Zdaj, ko sem videl Tenerife (Kanarski otoki) lahko samo še rečem, da so presegli moja pričakovan...

Odgovori

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja